12/7/2024

Ljeto koje dobro zvuči uz autore koje volimo: Annie Ernaux

 Ljeto koje dobro zvuči uz autore koje volimo: Annie Ernaux

Annie Ernaux poznata je svijetu čitatelja kao Nobelovka 2022., autorica brojnih romana i novela u kojima prepliće memoare i fikciju, traume ili nostalgične uspomene. 

Odrasla je u malenom gradiću Yvetot u Normandiji u radničkoj obitelji, a upravo su njezina odrastanja, osobna iskustva i sjećanja, mjesta u kojima pronalazi korijene svog pisma, nastojeći uhvatiti i dočarati suštinu običnih života. 

Sirovim i izravnim stilom, Ernaux vješto ispituje presječene slojeve društva, pokazujući oštru svijest o društvenim ograničenjima, a pogotovo očekivanjima nametnutim ženama. Privržena čitatelju, kao i drugim piscima, u svojim intervjuima često napominje koliko su joj važna pisma čitatelja i povezanost s čitateljem, koliko aktivno prati spisateljske pozornice diljem svijeta, te koliko joj je - ironično možda - u njezinoj čitateljskoj atmosferi prije svega najvažnija tišina. 

Book&zvook Ernauxinu tišinu mijenja za impresivne izvedbe dramskih prvakinja koje su našim audio izdanjima udahnule glasove, a one su: Alma Prica, Lela Margitić i Nina Violić.

 

"Annie Ernaux je srušila sve tabue o tome što žene smiju, a što ne smiju pisati." 

- The New York Times

 

JEDNA ŽENA

čita: Alma Prica

Kratki roman "Jedna žena" autorica je posvetila ženi čiji je život formirao i njezin: svojoj netom preminuloj majci. Konzervativizam, tradicija, rodni i klasni identitet samo su neka od pitanja kroz koja Ernaux, odvagujući osjećaje te izbjegavajući klišeje, pruža gotovo dokumentaristički uvid u žensku egzistenciju -  od djevojaštva, preko majčinstva pa sve do starosti zasjenjene demencijom i neminovnom smrti.

🎧   POSLUŠAJTE ULOMAK

 

SAMO STRAST

čita: Lela Margitić

“Samo strast” jezgrovit je, ali emocionalno intenzivan roman koji istražuje aferu žene s oženjenim muškarcem. Oštra i nepokolebljiva autobiografska proza zadire u složenost želje, opsesije i zamršenih nijansi međuljudskih odnosa.  Priča je to o ljubavi, čežnji i seksu pisana oskudnim, elegantnim stilom koji je autorici priskrbio međunarodno priznanje. Ova je knjiga bila na vrhu ljestvice nacionalnih bestselera u Francuskoj više od tri mjeseca.

🎧   POSLUŠAJTE ULOMAK
 

 

DOGAĐAJ

čita: Nina Violić

Annie Duchesne je dvadesettrogodišnja studentica i trudna je. Dijete ne može zadržati, a pobačaj je u Francuskoj ilegalan. Prepuštena sama sebi, pronalazi „tvoriteljicu anđela“, babicu koja u svojem stanu, u pariškom sedamnaestom arondismanu, izvodi abortus. Taj zahvat dovodi Annie u smrtnu opasnost. Zbog komplikacija završava u bolnici gdje se suočava s osudama i prijezirom liječnika, sramom i poniženjem. 

🎧  POSLUŠAJTE ULOMAK